In Japan vieren jongeren na de jaarwisseling nog een extra feestje: hun twintigste verjaardag. Op de tweede maandag in januari zetten alle mensen die in het voorgaande jaar 20 geworden zijn het op een drinken.

20 jaar is in Japan de leeftijd waarop je mag drinken, roken en stemmen. De jongeren trekken kleurrijke kleding aan, kimono’s of hakama’s – om deel te nemen aan het ritueel, dat bekendstaat als ‘Seijin no Hi’, oftewel ‘meerderjarig worden’.


Welkom op Seijin no Hi!

Japanse vrouwen poseren voor een foto op de ‘meerderjarigendag’ in een pretpark in Tokio, 9 januari 2017. Foto: Reuter/Kim Kyung-Hoon

Het rituele drinkgelag dateert al uit de achtste eeuw, maar is sindsdien wel wat veranderd. Zo namen toen alleen de nobele jongeren deel en heette het evenement Genpuku.

Foto: AP Photo / Shizuo Kambayashi

Na de Genpuku werden de meeste jongeren geacht om klaar te zijn voor een baan, aangezien ze vanaf dat moment werden gezien als ‘sociaal onafhankelijk’ en verantwoordelijk voor zichzelf.

Foto: AP Photo / Shizuo Kambayashi

Bron: "The Red Thread: Buddhist Approaches to Sexuality", Bernard Faure.


In die dagen moesten jongens hun haar kortwieken zodat hun geslacht helder was voor iedereen. Ze konden tijdens Genpuku ook zelf een naam uitkiezen

Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Tegenwoordig zien de festiviteiten er heel anders uit en zijn ze beslist minder traditioneel. Vaak volstaat een toespraak van een regeringsfunctionaris om het feest te openen.

Foto: AP Photo / Koji Sasahara

"Ik ben blij dat ik eindelijk kan drinken en uitgaan", zegt een student tegen persbureau AFP op de editie van dit jaar op 9 januari.

Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Het draait voor een groot deel om de kostuums. Sommige vrouwen boeken al een jaar van tevoren hun afspraak in een schoonheidssalon.

Foto: Buddhika Weerasinghe / Stringer / Getty

Bron: The Japan Times.


Veel Japanners zijn bezorgd over waar het heengaat met de 'ceremonies' en vooral het feit dat sommige deelnemende vrouwen kiezen voor een bepaalde kimono die doet denken aan luxueuze prostituees uit de keizerlijke Edo-periode.

Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

De stad Kitakyushu, op het zuidelijke eiland Kyushu, lanceerde vorig jaar zelfs een website die opriep aan alle jongeren - man en vrouw - om gepast gekleed te gaan. "De Seijin no Hi-ceremonie is bedoeld als een serieus evenement waar je laat zien dat je een onafhankelijke volwassene geworden bent."

Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Bron: The Japan Times.


Maar of die boodschap breed gedragen wordt, is nog maar de vraag. Dit jaar raakten feestgangers in onmin met de politie omdat die hun auto's in beslag nam na onveilig rijgedrag.

Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon

Bron: Japan Update.


Afgezien van de losbandigheid, duidt de feestdag ook op een duidelijk probleem in Japan: de weinige jongeren. Dit jaar vierden slechts 1,2 miljoen mensen hun 20e verjaardag, tegenover 2,46 miljoen op het hoogtepunt in 1970.

Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon

Bron: Japan Today.